Kulcsszavak:

2021. februárjától jelentősen egyszerűsödik, csaknem automatikussá válik a gyermekszületéssel, a házassági névváltoztatással és a jogosítványszerzéssel kapcsolatos ügyintézés.

Az említett hónapban megváltozik az első, továbbá a kategóriabővítést követően szerzett vezetői engedélyek kiállításának folyamata. Az automatizálás és elektronikus ügyintézés célja, hogy az ügyfelek széles körét érintő eljárások egyszerűbbé és gyorsabbá váljanak.

A gyakorlatban ez a következőket jelenti majd, esetünkben a jogosítványszerzésre vonatkozó változásokat ismertetjük.
  • Közúti járművezetők képzése esetén a járművezetői vizsgákra jelentkezőknek egyéb szükséges dokumentumaik mellett egy vezetői engedély kiállítással kapcsolatos nyilatkozatot is ki kell tölteniük és alá kell írniuk, mely nyilatkozat a képző szervek és a vizsgaközpont (KAV) közreműködésével jut majd el a közlekedési igazgatási hatósághoz.
  • A nyilatkozat azt a célt szolgálja, hogy a vezetői engedély kiállításához szükséges adatok már a vizsgáztatás folyamatában eljussanak a kormányablakhoz, az okmányirodákhoz, ezzel is meggyorsítva a vezetői engedély kiállításának folyamatát.
  • Az ügyfelek személyes megjelenési kötelezettségei (az okmányirodákban és kormányablakokban) ezáltal az esetek jelentős százalékában megszűnnek.

Tehát a gyakorlati vizsga megszerzése után sem kell majd személyesen igényelni az új vezetői engedélyt, mert azt automatikusan kiállítják és kipostázzák, amennyiben a jelentkező igényelte azt.

Fentieket összefoglalva tehát;

Idén (2021) februártól az ügyfelek széles köre jogosulttá válik arra, hogy jogosítványát hivatalból, automatikus eljárásban, ingyenesen kapja meg az illetékes hatóságtól, amennyiben:
a) első vezetői engedélyét szerzi meg, vagy
b) meglévő vezetői engedélyét meghosszabbítja, vagy
c) új kategóriára szerez engedélyt, valamint az előbbiek tekintetében
d) az automatikus okmánykiállítás érdekében írásbeli nyilatkozatot tesz.

Az írásbeli nyilatkozat megtételére az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:

  1. www.magyarorszag.hu weboldal,
  2. az illetékes kormányablak/okmányiroda, illetve
  3. a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (továbbiakban: Vizsgaközpont)

Még nincsenek hozzászólások.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.