Az alábbi esetekben nem kell vizsgát tenni

Amennyiben már rendelkezel kategóriás jogosítvánnyal, vagy közegészségügyben szerzett végzettséggel (ápoló, orvos, stb.), úgy mentesülsz a vizsgakötelezettség alól! Utóbbi esetben kérlek hozd magaddal a beiratkozásra a végzettségedet igazoló dokumentumokat, ugyanis ennek hitelességét majd a KRESZ vizsgád előtt ellenőrzi a Közlekedési Hatóság. Továbbá nem kell vizsgát tenned, amennyiben ezt már korábban valamilyen formában megtetted, és rendelkezel olyan dokumentummal (ált. kis alakú kártya), ami ezt igazolja. Amennyiben tettél vizsgát, de az igazolásod elhagytad, úgy kérjük vedd fel a kapcsolatot a Vöröskereszttel a 34/310-318 telefonszámon, és jobb esetben ki tudják állítani újra a kártyádat.

Jelentkezés a vizsgára

A tananyag elsajátítását követően a +36 34 / 310 – 318 telefonszámon lehet időpontot igényelni. A vizsga helyszínét a telefonos elérhetőségen kell jelezni. Vizsgát tenni lehetséges Dorogon (Intézmények Háza), Esztergomban (Jókai Mór utca) és Tatabányán is.

A vizsgadíj és ennek megfizetése

A vizsga díja 18.000 Ft, amelyet a Vöröskereszt szed be. Ennek befizetése a telefonos egyeztetés után zajlik banki átutalással. Ennek adatai a következők:

Bankszámlaszám:
10400913-00026564-00000007 (K&H)
Kedvezményezett neve:
Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete

A közleményben mindenképpen tüntesd fel a következőket;

 • VIZSGADÍJ” szó
 • vizsgázó személy neve
 • vizsga helyszíne (város neve)
 • vizsga időpontja

SIKERES TRANZAKCIÓRÓL szóló banki igazolást el kell vinni a vizsgára KINYOMTATVA, PAPÍRON!1
Fizetési határidő: Vizsga napját megelőző 3-5 munkanap!

1A kézzel kitöltött “átutalási megbízást” a Vöröskereszt nem tudja elfogadni. Amennyiben valakinek nincs lehetősége nyomtatni, akkor a  komaromesztergommegye@voroskereszt.hu e-mail címre elküldheti az erről készített képernyőfotót (“print screen”) kísérőszöveggel.

A vizsgára a következőket vidd magaddal

 • A fent említett igazolás sikeres banki tranzakcióról
 • Személyi igazolvány
 • Kék tintával író toll
 • Kiskorúak esetén egy kitöltött, aláírt szülői beleegyező nyilatkozat

Hiányzás és a vizsga lemondása

Vizsgadiőpont lemondható az említett telefonszámon a jelentkezés lezárásáig, azaz a vizsga előtti munkanap végéig. Betegség miatti hiányzás 10 munkanapon belüli orvosi igazolás igazolhatja a távolmaradás okát. Igazolatlan távollét esetén a vizsgadíj elveszik és ennek ismételt befizetésével lehet újra vizsgát tenni.

A tananyag elsajátítása

 1. Írásos, interaktív formában megtanulod az E-Titán rendszerben, ahol a KRESZ-t is tanulod. Ehhez személyesen bejönnöd nem kell, valamint a tanulási idődet is te magad osztod be.
 2. Hornyák István: Elsősegélynyújtás mindenkinek című tankönyve. A tételek is ez a könyv alapján kerültek összeállításra.
 3. A Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezeténél (Tatabányán és Esztergomban) közúti-, munkahelyi- és ismétlő oktatásokat is tartanak, melyről információt kérni, illetve jelentkezni szintén az említett telefonszámon lehet.

A vizsga határideje, időbeosztása

Közúti elsősegélynyújtás vizsga nélkül megkezdheted az elméleti és gyakorlati oktatást, valamint forgalmi vizsgát is tehetsz. Azonban a jogosítványod addig nem kerül kiállításra, amíg sikeres vizsgáról szóló igazolást nem kapsz. Ezt majd be kell mutatnod a Kormányablakban, a jogsid megigénylésénél. Ezek alapján az elsősegély vizsgát bármikor leteheted, amikor úgy érzed, hogy fel tudsz rá készülni.

Új jogosítvány, kategóriabővítés esetén

Alapesetben a vizsgát egyszer, az első jogosítvány megszerzése előtt kell letenni! Kategóriabővítés esetén ennek meglétét a már korábban megszerzett vezetői engedély igazolja, így ilyenkor nem szükséges újra vizsgázni. Azonban, ha a későbbiekben ittas vezetés vagy egyéb közúti szabálysértés miatt elvennék a jogosítványod és utánképzésre köteleznének, úgy új jogosítvány(oka)t kell szerezz, amihez minden vizsgádat újra kell tenned!

További információ

www.voroskereszt.hu