ITM: fél évvel hosszabbodnak meg a jogosítványszerzéssel kapcsolatos határidők

a veszélyhelyzet megszűnését követő 180. napig

admin gyakorlati oktatás vizsgáztatás koronavírus támogatás KRESZ

Senkit nem érhet hátrány a közlekedési vizsgák tavaszi felfüggesztése miatt, miután az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) módosítja a közlekedési képzéssel, vizsgáztatással összefüggő jogszabályi határidőket.

A járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban 2020. március 19-től mintegy két hónapon át szüneteltek a közlekedési vizsgák. A vizsgák május második felében a korlátozások fokozatos enyhítéséhez igazodva előbb vidéken, majd Budapesten és Pest megyében is újraindultak. A helyszíneken elővigyázatosságból csak korlátozott számban jelenhetnek meg a vizsgázók, ennek ellenére a veszélyhelyzet előtti időszakhoz képest nem nőtt a jelentkezést követő várakozási idő.

Az átmeneti felfüggesztés következtében például a közúti járművezetők esetében is előfordulhat, hogy egyes tanulók a képzés-vizsgáztatás területén jogszabályban rögzített határidőket nem tudják tartani, így akár a teljes képzés megismétlésére kényszerülhetnének. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ennek elkerülése érdekében rendezte a képzéssel, vizsgáztatással összefüggő határidőket.

A rendeletmódosításnak köszönhetően a vizsgák szüneteltetése miatt önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe, senkit nem terhelhet indokolatlan többletköltség és időráfordítás. A legtöbbeket érintő változás, hogy a közúti járművezető-képzési határidők, ha azok a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követő 15 napon belül járnak le, a veszélyhelyzet megszűnését követő 180. napig meghosszabbodnak.

Forrás: Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont

A képzési határidőket érintő változások összefoglalva tehát a következők

  1. Azoknak a tanulóknak az esetében, akiknek a veszélyhelyzet kihirdetése és az annak végét követő 15. nap (vagyis március 11. és július 2.) között jár(t) le valamely képzési határideje, azok számára az érintett határidőt december 14-ig meghosszabbítják.

  2. Kizárólag azok a képzési határidők módosultak, melyek beleestek a veszélyhelyzeti időszakba, illetve az azt követő 15 napos periódusba;

  3. Előfordulhat, hogy a tanuló első vizsgán való 9 hónapos részvételi határideje kitolódik, de a 12 hónapos határidő változatlanul megmarad (így akár olyan eset is előállhat, hogy a tanulónak egyetlen vizsgalehetősége lesz, és annak sikeresnek kell lennie, ellenkező esetben nem próbálkozhat már újra);

Előző bejegyzés Következő bejegyzés